top of page

σχετικά

phonotrope exercise - switch the sound on

Το εργαστήριο Βιντεοτέχνης του προπτυχιακού προγράμματος της ΑΣΚΤ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» ανέλαβε την υλοποίηση σεμιναρίων στο animation στο πλαίσιο του προγράμματος «Εισαγωγή στην Τέχνη της Εμψύχωσης» μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.ΨΗ.Π.Τ.Ε., με σχεδιασμό - κατάθεση τεχνικού Δελτίου από την Επιστημονική Υπεύθυνη, Βίκη Μπέτσου, Επίκουρη καθηγήτρια ΑΣΚΤ.

 

Το πρόγραμμα σεμιναρίων αποσκοπεί στην προαγωγή της επιμόρφωσης των νέων στην τέχνη της εμψύχωσης συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με νέα ψηφιακά εργαλεία και στις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη ψηφιακή εποχή.

Το σεμινάριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εμπειρία. Στόχος, του προτεινόμενου προγράμματος είναι η εκπαίδευση, ο πειραματισμός και η βιωματική επαφή με την τέχνη και τις τεχνικές της εμψύχωσης, ακολουθώντας τις φάσεις και τα στάδια παραγωγής και υλοποίησης μιας μικρού ταινίας εμψύχωσης, από την ιδέα στην οπτικοποίησή της, με έμφαση πάντα στην αισθητική και εικαστική σύνταξη του τελικού έργου.

 

1ος κύκλος - 2D animation (14 Σεπτέμβρη - 15 Οκτώβρη)

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος εστιάζει κυρίως στο 2D animation με έμφαση στον πειραματισμό με συνδυασμό τεχνικών, αναλογικών και ψηφιακών. Δεδομένης της φύσης του αντικειμένου του φορέα υλοποίησης: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και της καλλιτεχνικής ιδιότητας των διδασκόντων, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική και σχεδιαστική απόδοση της κίνησης και της εμψύχωσης χαρακτήρων και σκηνικών, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση άλλων τεχνικών. Η επεξεργασία και σύνθεση της ταινίας εμψύχωσης ολοκληρώνεται σε ψηφιακό περιβάλλον, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν δεξιότητες στη χρήση τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων σχεδίασης, animation, editing, compositing και επεξεργασίας ήχου.

2ος κύκλος - 3D animation (4 Οκτώβρη - 30 Νοέμβρη)

Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων εστιάζει στο 3D animation, όπου εκτός από την επαφή με την ιστορία του animation με έμφαση στα CGI, και με τις βασικές θεωρητικές αρχές του, παρέχει στους εκπαιδευόμενους δεξιότητες στην σχεδίαση και εμψύχωση Τρισδιάστατων κινούμενων γραφικών.

 

Δομή

Τα μαθήματα και των δύο κύκλων αναπτύσσονται μέσω διαλέξεων και εργαστηριακής πρακτικής ακολουθώντας τις φάσεις της δημιουργίας μιας ταινίας εμψύχωσης, από την ιδέα στην οπτικοποίησή της, με έμφαση πάντα στην αισθητική και εικαστική σύνταξη του έργου και στον πειραματισμό με συνδυασμό τεχνικών:

  • Εποπτική Εισαγωγή στην Ιστορία, τις Τεχνικές και την αισθητική του Animation, καθώς και στα στάδια βιομηχανικής παραγωγής του

  • pre-production: ιδέα, σενάριο, επιλογή τεχνικών, αισθητικό ύφος, αρχές σκηνοθεσίας, ντεκουπάζ, επιλογές πλάνων, story-board, animatic, οργάνωση παραγωγής κ.λ.π.),

  • production: σχεδιασμός χαρακτήρων και σκηνικών χώρων, ανάπτυξη της κίνησης με βάση το story board, δημιουργικός έλεγχος της κάμερας και τεχνικές λήψεων καρέ-καρέ, σύνθεση, σύνταξη του έργου στην τελική του μορφή: ψηφιακό μοντάζ, άρθρωση του έργου στο χρόνο / ρυθμός, περιεχόμενο, νόημα

  • post-production: επεξεργασία της κινούμενης εικόνας βίντεο, επεξεργασία και σύνθεση ήχου (sound design), χρωματικές διορθώσεις, color grading, render και export σε διαφορετικά formats κ.λ.π.

  • παρουσίαση / σχολιασμός / αξιολόγηση

Διδάσκοντες

Καθηγητής ΑΣΚΤ

Επιστημονική Υπεύθυνη 

Επίκουρη καθηγήτρια ΑΣΚΤ

Συντονίστρια, εικαστικός, animator

GusTil.jpg

Λέκτορας, Πανεπιστημίου Αιγαίου

raftopoulos.jpg

Σκηνοθέτης, Διδάσκων ΠΜΣ ΨΜΤ

Μουσική Πληροφορική, ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ

Επίκουρος καθηγητής Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιονίου Παν.

Γλύπτης, 3D modeler, διδάσκων ΠΜΣ ΨΜΤ

Σκηνοθέτης, Animator

dimag.jpg

εικαστικός, 3D animator

bottom of page